mystery box la 40 de ron
Luna Martie, semnificații și calendar

Luna martie

„Martie” este numit după zeul roman al războiului, Marte. Era perioada din an pentru reluarea campaniilor militare care fuseseră întrerupte de iarnă. 

În calendarul roman timpuriu, martie (sau Martius ) era prima lună a anului calendaristic. Întrucât martie a adus prima zi de primăvară cu echinocțiul de primăvară, a fost începutul noilor începuturi.

Martie a devenit a treia lună când ianuarie și februarie, care au fost adăugate la sfârșitul calendarului roman în jurul anului 700 î.Hr. , au devenit în schimb prima și a doua lună în jurul anului 450 î.Hr.

Eu sunt Martius! Odată primul, iar acum al treilea!
Să conduc Anul mi-a fost desemnat locul;
Un muritor m-a deposedat printr-un cuvânt,
Și l-a pus acolo pe Ianus cu fața dublă
 .

– Henry Wadsworth Longfellow, poet american (1807–82)

Calendarul lunii martie

  • 1 martie este Mardi Gras (alias „Marțea Grasă” sau Marți Gras), care este ultima zi de sărbătoare înainte ca tradiția creștină a Postului Mare să înceapă în ziua următoare, Miercurea Cenușie (2 martie 2022).
  • 7 martie este  lunea curată. Numită și Luni Pură, această zi marchează începutul Postului Mare pentru adepții Bisericii Creștine Ortodoxe Răsăritene. Această zi este similară cu Miercurea Cenușie a Bisericii de Vest.
  • 8 martie este  Ziua Internațională a Femeii, care este o zi care nu numai că celebrează realizările femeilor și progresele înregistrate în ceea ce privește drepturile femeilor, dar atrage atenția și asupra luptelor continue pentru egalitate în întreaga lume.
  • 17 martie este ziua Sf. PatrickPotrivit folclorului, oamenii poartă un trifoi de ziua Sf. Patrick, deoarece sfântul și-a folosit cele trei frunze pentru a explica Treimea. 
  • 20 martie  aduce  echinocțiul din martie - numit și echinocțiul de primăvară sau de  primăvară în emisfera nordică - care marchează începutul primăverii. În emisfera sudică, această dată marchează echinocțiul de toamnă și începutul toamnei. În această zi, Soarele se află direct deasupra ecuatorului Pământului.
  • Pe 27 martie trecem la ora de vară, care începe la ora 2:00 în acea zi. 

    România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Astfel, ceasurile se dau înainte cu oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00.

    Totodată, aceasta este și cea mai scurtă zi din an, dat fiind că ziua de 27 martie va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

  • 29-31 martie sunt cunoscute ca  Zilele ÎmprumutuluiPotrivit tradiției, ultimele trei zile ale lunii martie au reputația de a fi furtunoase. Folclorul scoțian propune ca aceste trei zile să fie împrumutate din aprilie, pentru ca martie să-și extindă puterea. Povestea spaniolă despre zilele de împrumut este că un cioban ia promis lui Martie un miel dacă va tempera vânturile pentru a se potrivi turmelor ciobanului. Dar după ce cererea i-a fost acceptată, ciobanul a refuzat să livreze plata. În răzbunare, martie a împrumutat trei zile din aprilie, în care au suflat vânturi mai puternice ca niciodată pentru a pedepsi înșelătorul. 

Comentarii

Articole similare