Augustru, Măselar, Gustar, Secerar sau August, cum îl știm cu toții!

August este a opta lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

August începe (astrologic) cu soarele în semnul Leului și sfârșește în semnul Fecioarei. Din punct de vedere astronomic, luna August începe cu soarele în constelația Racului și se sfârșește cu soarele în constelația Leului.

Numele lunii August vine de la numele primului împărat roman, Cezar Augustus. Luna are 31 de zile, pentru că Cezar Augustus („augustus” însemnând maiestos, măreț, impunător, în limba latină) a dorit ca luna August să aibă tot atâtea zile câte are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Înainte, luna August se numea în latină Sextilis pentru că era a șasea lună în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie.

Grecii numeau luna august Metageitnion.

În România, luna august, popular, are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secerar.

August începe în aceeași zi a săptămânii ca și Februarie în anii bisecți.

Soarele și Luna

Soarele — la începutul lunii răsare la ora 06:03 și apune la ora 20:40, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 06:38 și apune la ora 19:53.

Fazele Lunii: la 2 august — Lună Nouă (din această zi, Luna începe să crească) 14:06; la 10 august — Luna la Primul Pătrar 21:18; la 18 august — Lună Plină (din această zi, Luna începe să descrească) 12:24; la 25 august — Luna la Ultimul Pătrar 06:42.

Zicale populare

În august se văd lunile de peste an.

Ploaia din august răcorește pădurea.

Caragiale - Calendar

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna august: Se deschid școalele. Un urecheat deschide o Academie de științe morale pentru amândouă sexurile. Se anunță de acum părinților că locurile sunt aproape pline: să se grăbească a-și înscrie copiii.

August, Gustar ( se gustă cele mai multe fructe) sau Secerar (luna secerișului) este ultima lună a verii, o lună bogată în fructe și legume. De asemenea, august abundă și în tradiții și obiceiuri.

Denumirea populară, “Gustar”, face referire la faptul că, în această perioadă a anului, se coc şi se gustă cele mai multe fructe şi legume, iar “Secerar” marchează “luna secerişului”. “Măselar” are legătură fie cu veriga de fier în care se fixează “măseaua coasei”, fie cu “măselariţa”, o plantă otrăvitoare, cu flori galbene, care înfloreşte în această perioadă şi care, în cantităţi foarte mici, dată fiind toxicitatea acesteia, are şi uz medical.

Începutul lunii este marcat de un amalgam de sărbători, cele mai multe făcând parte din calendarul agricol şi cel pastoral. Se realiza sfinţirea grădinilor, a boabelor de grâu pentru semănat, a altor recolte. Acum începe un ciclu de sărbători consacrate urşilor (Macaveiul ursului, Ziua ursului), declanşat o dată cu începerea perioadei de împerechere a urşilor.

- Ziua ursului se crede că provine de la faptul că în acest timp coboară vitele de pe munți şi deci urşii, nemaiavând hrană, vin în sate şi mănâncă porumbul.

- Începe perioada de împerechere a urşilor – Macaveiul sau Împuiatul urşilor. Când a mâncat ursul miere din postava Domnului, l-a tras de coadă şi a rupt-o, de-a rămas ciont. Cine-l prăznuieşte şi-l cinsteşte, nu-i mănâncă ursul stupii şi vitele. O familie n-a ţinut Macoveiul ursului şi până toamna i-a şi mâncat ursul o vacă din turmă, la munte.

- Se zice că până atunci roiesc albinele. De aici înainte se retează stupii.

- La Macavei se învârte frunza-n tei.

Obiceiuri: în această zi este datina de a se reteza, de a se tăia fagurii, luându-se mierea şi lăsându-se albinelor numai atât cât le-ar trebui pentru hrana lor de peste iarnă. Această zi este hotărâtă stupilor, când se curăţă pentru iarnă. E ultima zi când se mai colectează mierea în stupi. Sătenii se ospătează cu vinuri îndulcite cu miere şi cu turtiță caldă. Lumânările făcute din ceară la Macaveiul ursului sunt mai bune de ars.

Pentru bunul mers al vieţii şi al treburilor: Se face agheasmă pentru grădini, pentru insecte şi viermi dăunători şi se stropeşte grădina. Erau sfinţite la biserică spice de grâu, ale căror boabe erau amestecate cu sămânţa ce urma a fi semănată. Macul sfinţit în această zi nu face viermi. Macoveiul ursului se ţine pentru boli. Se sfinţesc ierburi, izmă etc, care sunt bune pentru leacuri.

Apărător de rele şi durere: Se scot fagurii de miere şi trebuie să guste toţi din ea, ca să fie feriţi de lupi şi urşi.  Ţinută cu sfinţenie, ca să nu facă ursul pagubă, în această zi se aruncă o bucată de carne afară, cu cuvintele: „Na, ursule!”. Nu se bagă cânepa în baltă, că vine ursul şi o scoate. S-a pomenit din bătrâni păstrând această zi, din cauza vântului care culcă fânul, surpă şi mută clăile. E rău de piatră. Se ţine de către femei, pentru a feri copiii de boli, friguri, de lovituri de moarte. Se ţine pentru a nu face albeaţă (a orbi)

Supunându-se ciclurilor naturale, oamenii, în luna august, adună recoltele şi plantele de leac, culeg fructe, extrag mierea din stupi, pregătesc semănăturile de toamnă şi rezervele pentru iarnă.

Perseidele 2022

Spectaculoasa ploaie de meteori, cunoscută sub numele de Perseide, este un eveniment cu adevărat deosebit pentru cei pasionați de astronomie și nu numai. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această «ploaie de stele» reprezintă un moment ce nu trebuie ratat. Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie - 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui. 

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop. 

Fenomenul astrononomic, cunoscut sub numele de Perseide, este generat de trecerea Pământului prin resturi, bucăți de gheață și rocă, lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, care a trecut ultima oară aproape de Pământ în 1992. Perseidele ating apogeul atunci când Pământul trece prin zona cea mai densă și cea mai prăfuită a acestui conglomerat de «resturi spațiale» în perioada 11-12 august.

Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vină meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică.

Puteți vedea cel mai bine ploaia de meteoriți Perseide în emisfera nordică și până la latitudinile sudice, iar tot ce aveți nevoie pentru a surprinde acest adevărat spectacol stelar este întuneric și puțină răbdare.

AUgust toate zilele in luna August, deci savurați fiecare clipă, dragilor!

P.S. Surse articol: Wikipedia

https://destepti.ro/luna-august-originea-si-semnificatia-acestei-denumiri-evenimente-astronomice-2019-astrologice-traditii

https://click.ro/actualitate/fapt-divers/perseide-2022-pe-ce-data-poti-sa-vezi-cea-mai-2182331.html

Comentarii