Gnomul, mitic sau decorativ?

Precum multe alte decoruri și decorațiuni care aduc căldură și confort casei care provin din istoria scandinavă, așa și iubiții gnomi.

În Norvegia, Suedia și Danemarca, veți găsi nenumărate tradiții și povești unice care spun povești despre creaturi mitice și spirite, de la zâne la troli.

Una dintre cele mai cunoscute creaturi din tradiția scandinavă este gnomul. Gnomul scandinav nu este neapărat o forță a binelui sau a răului (deși nu sunt de obicei rău intenționați).

Aceste creaturi și-au găsit drum în nenumărate povești de-a lungul anilor și continuă să dețină un loc semnificativ în inimile localnicilor până în ziua de azi.

Există chiar și gnomi de Crăciun scandinavi care joacă un rol în determinarea dacă primiți cadouri în fiecare an sau nu.

Dacă v-ați întrebat despre unele dintre cele mai interesante părți ale folclorului nordic și scandinav și sunteți dornici să aflați mai multe despre gnomi, sunteți în locul potrivit.

Vă vom oferi o perspectivă asupra istoriei și originii gnomilor și a ceea ce ar trebui să știți despre ei ca fan Scandi.

Set de 3 gnomi cu accesorii pentru decorat Threan, bumbac/pasla, multicolor

Ce sunt gnomii scandinavi?
Înainte de a începe să discutăm despre lucruri precum gnomii de Crăciun și istoria gnomilor din Suedia și Norvegia, să începem cu elementele de bază.

În Scandinavia, gnomul are de obicei numele de „Tomte” în suedeză sau „Nisser” în Norvegia. În Finlanda, numele gnomului este Tonttu.

Gnomii scandinavi sunt asemănători ca stil cu cei pe care probabil i-ați văzut în folclorul occidental. Mici și cu barbă, aceste creaturi sunt spirite domestice răutăcioase. Scandinavii cred că sunt responsabili pentru bunăstarea și protecția unei ferme și a clădirilor acesteia.

Potrivit unor oameni scandinavi, gnomii provin inițial din sufletul primei persoane care deține ferma.

Sufletele unei gospodării devin în cele din urmă o creatură spirituală pentru a asigura îngrijirea continuă a spațiului. Gnomii scandinavi au o dragoste profundă pentru tradiție și urăsc ideea schimbării.

De asemenea, sunt asemănătoare figurilor ancestrale din tradiția nordică, deoarece cer mult respect.

Ce reprezintă gnomii în Scandinavia?
Poveștile despre gnomi scandinavi au apărut dintr-o perioadă în care fermele erau extrem de izolate, iar locuitorii din toată Scandinavia trebuiau să trăiască prin ierni întunecate și lungi . Gnomii scandinavi au izvorât din imaginația oamenilor care doreau să se simtă mai puțin singuri în aceste luni reci.

În Suedia, cuvântul „Tomte” înseamnă de fapt om gospodar.

Gnomii pot reprezenta uneori noroc, respect și grijă în casele scandinave . Poveștile despre aceste creaturi vorbesc adesea despre cât de mult apreciază oamenii care au grijă de proprietățile și fermele lor și că sunt buni cu animalele care trăiesc acolo.

Care este diferența dintre un gnom și un Tomte?
Un gnom și un Tomte sunt două nume pentru același lucru. În funcție de locul în care mergeți în Scandinavia, veți descoperi că multe familii diferite au nume specifice pentru gnomi și chiar propriile lor povești speciale de spus despre istoria gnomului în Scandinavia.

Deși gnomul de grădină ar fi putut avea originea în Regatul Unit, poveștile despre gnomi care duc la fabricarea acestor articole se întorc în Germania și țările nordice. Gnomii sunt unele dintre cele mai vechi și mai populare creaturi de basm din cultura Scandi.

Cum arată gnomii?
Deoarece gnomii ar trebui să fie spiritele proprietarilor de ferme, estetica lor se potrivește cu această idee. Majoritatea gnomilor sunt descriși ca bătrâni mici, de cel mult 3 metri înălțime.

De obicei, au o barbă lungă albă sau gri și au culori tipice scandinave, cum ar fi maro, bleumarin sau gri. Unele dintre aceste figuri tradiționale au căciuli roșii strălucitoare pe cap.

În funcție de locul în care mergi în Scandinavia, unii gnomi pot avea caracteristici diferite în funcție de culoarea hainelor pe care le poartă. Cei care locuiau în grajduri purtau de obicei haine gri. Cei care locuiesc în casa principală s-ar îmbrăca mai îngrijit, cu haine albastre și verde închis.

Deși aspectul gnomului diferă de la o poveste la alta, majoritatea oamenilor din Scandinavia vor descrie un gnom ca fiind o creatură mică, cu un cap mare pe un corp mic.

Veți observa că multe modele și decorațiuni de gnomi scandinavi au un nas mare și o barbă care le acoperă aproape toată fața.

Gnomii scandinavi au întotdeauna bărbi care se întind peste piept, unele dintre aceste bărbi sunt răsucite într-un punct la capăt, în timp ce altele sunt puțin mai sălbatice și mai aspre - ca barba unui tăietor de lemne.

În Danemarca și Norvegia, unele povești sugerează că gnomii sunt bine versați în magie și știu să facă iluzii sau să se facă invizibili.

Un loc special între tipurile de gnomi îl are modelul galben/ negru sau gnomul-albină și este o modalitate excelentă de a adăuga un farmec norvegian  acasă pe tot parcursul anului.

Ce sunt gnomii de Crăciun scandinavi?
Gnomii nu sunt doar de Crăciun în cultura scandinavă, dar joacă un rol important în sărbătorile sărbătorilor din diferite țări.

Moș Crăciun ar putea fi unul dintre cei mai importanți oameni de Crăciun pentru noi în lumea occidentală, dar localnicii scandinavi cred că tot gnomii și spiridușii sunt cei care fac cea mai mare parte a muncii.

Localnicii danezi lasă gnomilor boluri cu budincă de orez afară, pentru a-l face mai prietenos cu ei.

Unii oameni din Danemarca cred că îți poți controla averea împrietenindu-te cu un gnom, dar aceste creaturi sunt adesea mai predispuse să facă farse proprietarilor de case.

Folclorul scandinav este un lucru minunat, plin de creaturi unice de explorat și de învățat.

Deși multe creaturi din poveștile vechi au fost concepute inițial pentru a speria copiii, gnomii sunt mai puțin înspăimântători. Părinții le vor spune adesea copiilor să respecte casa și să aibă grijă de ea dacă vor să-i țină fericiți pe gnomi.

Cu toate acestea, își vor încuraja și copiii să aștepte cu nerăbdare ca gnomii să le aducă cadouri și să împărtășească experiențe distractive cu ei în săptămânile de sărbători.

Astăzi, gnomul este o parte interesantă a culturii scandinave.

Ca recomandare de design interior, luați din cultura scandi tot ce găsiți interesant și special pentru decorul casei! Pe chilipirul-zilei.ro gasiți o varietate deosebită de gnomi, grozavi pentru decorat pentru tot parcursul anului, dar și ca super idee de cadou: bit.ly/totignomii

Spor la decorat, dragilor!

Comentarii