O scurtă istorie a jaluzelelor venețiene

  1. Nu chiar de la Veneția?
  2. Din ce erau realizate la început
  3. Răspândirea în lumea occidentală
  4. Răspândirea în America
  5. Jaluzelele acum

Ne uităm la obiecte din jurul casei noastre și ne întrebăm de unde provin. Ei bine, atunci când viața și expertiza ta se învârt în jurul furnizării de jaluzele, începi să devii puțin curios. 

De unde au venit jaluzelele ? Cum au apărut?

Nu chiar de la Veneția?

Povestea adevărată a jaluzelelor venețiene și a invenției lor este necunoscută, dar majoritatea experților pot data relatările despre utilizarea lor din jurul anului 1760 la Veneția. Cu toate acestea, se spunea că ar fi originare din Persia, nu din Italia. De fapt, s-ar putea să se întoarcă până în Egiptul antic, deoarece este bine cunoscut faptul că egiptenii au fost printre primii care au creat jaluzele din stuf. Cu toate acestea, se știe că chinezii au legat împreună bambusul într-un mod similar pentru a crea același efect. Dacă legenda Persiei este adevărată, înseamnă că primii comercianți venețieni aduseseră jaluzelele acasă din Persia. Faima și utilizarea lor s-au răspândit în Franța la sfârșitul anilor 1700, când sclavii venețieni eliberați s-au stabilit acolo, aducând jaluzelele cu ei. Este interesant, așadar, că francezii se referă la venețieni ca les Persiennes.

Din ce erau realizate la început

Cercetările arată că jaluzelele venețiene timpurii erau făcute din șipci de lemn de 2 inci și suspendate de-a lungul unor panglici de pânză. Ele au servit ca o alternativă decorativă și inovatoare la perdele încă de la sosirea lor în lumea modernă.

Răspândirea în lumea occidentală

Din Franța, s-a răspândit stilul jaluzelelor venețiene ca alternativă creativă la perdele. Oamenii s-au bucurat probabil de priveliștea cu șipci a lumii exterioare, care a permis un control mult mai mare asupra luminii și ventilației în casa lor decât perdelele oferite, ca să nu mai vorbim de noua estetică interesantă. Gowin Knight a dezvoltat un brevet pentru jaluzelele venețiene Edwarf în Marea Britanie în 1760. Un englez pe nume John Webster a început să vândă jaluzele venețiene din lemn în Philadelphia în 1767, după popularitatea jaluzelelor și debutul public ca acoperire pentru ferestrele bisericii Sf. Petru.

Răspândirea în America

Americanii au prins rapid beneficiile jaluzelelor venețiene din lemn, ceva ce au putut fabrica cu ușurință ei înșiși, în loc să importe din Anglia cu taxe mari. Având în vedere că primii americani sunt la fel de inovatori și inspirați ca și ei, este ușor de înțeles cum s-au dezvoltat rapid majoritatea inovațiilor acolo. John Hampson din New Orleans a creat un mecanism care ar controla unghiul lamelelor în 1841, permițând mai multă sau mai puțină lumină să filtreze și permițând intimitate, în timp ce puteau vedea prin ele. În 1936, primele jaluzele venețiene din aluminiu au fost create de producătorul Kirsch. Producția de masă a urmat în anii 1940 prin intermediul rețelei Hunter Douglas de peste 1.000 de distribuitori din America de Nord.

Stilul este clasic, funcțional și în cele din urmă atemporal.

Jaluzelele acum

Jaluzelele interioare sunt tipurile de acoperiri de ferestre care ajută la controlul cantității de lumină care intră în cameră. Cu ajutorul diferitelor sisteme și materiale s-au format diverse tipuri de jaluzele. O jaluză interioară tipică este realizată cu șipci din material textil, plastic, lemn sau metal, care se ajustează prin rotirea dintr-o poziție deschisă într-o poziție închisă, permițând suprapunerea lamelelor. Există și jaluzele interioare dintr-o singură bucată de material în loc de șipci. Sunt cunoscute și sub denumirea de umbrele ferestrelor.

La Chilipirul-zilei ai nenumărate modele, dimensiuni și culori de JALUZELE VENEȚIENE la super reduceri!

Spor la cumpărături, dragilor!

Comentarii