10 sfaturi pentru a avea grijă de mobilierul din lemn

Mobilierul din lemn de calitate poate dura o viață și este adesea o moștenire prețuită, transmisă de mai multe generații. Totuși, chiar și lemnul de cea mai înaltă calitate este susceptibil la zgârieturi și abraziuni dacă nu este îngrijit corespunzător.

Când achiziționați mobilier, este întotdeauna o idee bună să cereți instrucțiuni specifice de curățare și îngrijire. Pentru mobilierul aflat deja în casă, iată 10 sfaturi pentru a menține lemnul să arate cât mai bine pentru multe generații viitoare.

1. Nu ”maltratați” mobila

Pentru a evita cerculețele și daunele cauzate de căldură, folosiți întotdeauna suporturi atunci când așezați pahare sau căni pe mesele de lemn și nu așezați niciodată alimente fierbinți direct pe ele fără protecția unui suport sau a unui suport de oală. Includeți șervețele decorative sau o față de masă pentru a vă proteja masa din sufragerie de scurgerile de alimente și băuturi.

2. Evitați deteriorarea venită din exterior

Lumina soarelui, căldura și alți factori de mediu pot face ravagii lemnului tău fin. Nu așezați mobilier valoros în fața ferestrelor neacoperite, a orificiilor de ventilație sau a șemineelor, deoarece lumina și căldura pot deteriora și estompa lemnul.

3. Scăpați de praf 

Nimănui nu-i place cu adevărat să facă praf, dar corvoada este una dintre cele mai bune modalități de a avea grijă de mobilierul tău. Particulele din aer pot forma un strat peliculos pe lemn care zgârie suprafața. Pulverizarea frecventă împiedică această acumulare. Utilizați întotdeauna o cârpă moale, cum ar fi tricouri din bumbac, scutece de pânză sau microfibră pentru a evita deteriorarea. Cârpele din lână de miel sunt grozave pentru sculpturi ornamentate sau locuri greu accesibile, deoarece atrag și rețin praful în mod eficient.

4. Păstrați-vă lemnul curat

Uneori, ștergerea prafului nu este suficientă și veți găsi că este necesar să vă curățați mobilierul din lemn. Nu utilizați niciodată produse de curățare universale, care pot deteriora finisajul. Dacă aveți o pată foarte murdară sau lipicioasă, scufundați o cârpă în apă care conține un detergent de vase blând. Stergeți-l cât mai mult posibil și ștergeți ușor zona. Asigurați-vă că continuați cu o clătire dintr-o cârpă umedă care conține doar apă, apoi ștergeți imediat cu o cârpă moale și uscată.

5. Protejați-vă lemnul

Cele mai multe produse de lustruire și spray-uri comerciale conțin fie distilate de petrol, fie ulei de silicon pentru a oferi un finisaj proaspăt și strălucitor și pentru a oferi o anumită protecție pentru lemnul dumneavoastră. Asigurați-vă că nu folosiți prea mult produs, deoarece acesta poate provoca depuneri care se combină cu murdăria pentru a crea o peliculă lipicioasă. Asigurați-vă întotdeauna că lustruiți bine atunci când utilizați produse pentru a evita această acumulare și nu utilizați niciodată aceste produse cu un protector de ceară, deoarece combinația va duce la o altă mizerie lipicioasă.

6. Tratați uzura

Chiar și cu cea mai bună îngrijire, mobilierul din lemn poate suferi răni. Pentru tăieturi și zgârieturi minore, utilizați un polish lichid ce ascunde abraziunile, redând frumusețea inerentă a lemnului.

Dacă daunele sunt prea mari pentru a fi tratate cu lustruire sau bețișoare pentru retușuri și nu sunteți prea pregătit să renunțați la dispozitivul prețuit, poate fi necesar să recurgeți la ceva mai drastic. Vopsirea unei piese de mobilier deteriorate îi va da o nouă viață și îi va oferi încă câțiva ani buni. Vopsirea vă permite, de asemenea, să economisiți timp, săriți peste șlefuire, lucru pe care nu îl puteți face dacă optați pentru a repeta.

7. Re-ungeți lemnul uscat

Dacă mobila a fost depozitată și devine prea uscată, poate fi necesar să-l ungeți din nou. Începeți prin a o curăța cu un produs de curățare adecvat, apoi pregătiți suprafața cu vată de oțel #0000, lucrând întotdeauna cu boabele. Aplicați liber uleiul pentru mobilă și lăsați-l să se înmoaie în lemn timp de aproximativ 15 minute. Dacă veți aplica un strat de protecție, lăsați mobila să se stabilească timp de cel puțin 24 de ore înainte de a continua.

8. Re-tratare cu ceară după necesitate

În funcție de finisaj, unele piese de mobilier pot avea un strat protector de ceară. Pe măsură ce aceste piese îmbătrânesc, poate fi necesar să se re-ceruiască suprafața pentru o protecție continuă. Pregătiți întotdeauna suprafața cu vată de oțel fină #0000, apoi ștergeți cu o cârpă moale pentru a îndepărta orice reziduu. Aplicați un strat de ceară și întindeți-l cu un tampon Scotch Brite, apăsând ușor și urmând întotdeauna boabele. Nu lăsați ceara să se întărească mai mult de 20 de minute. Îndepărtați excesul de ceară cu un tampon Scotch Brite curat și lustruiți cu o cârpă moale până când suprafața devine netedă la atingere.

9. Păstrați mirosul de lemn proaspăt

Uneori, piesele mai vechi vor dezvolta un miros neplăcut, mai ales dacă au fost depozitate. Puteți stropi suprafața cu bicarbonat de sodiu pentru a o împrospăta și puneți o tigaie cu cărbune în sertare pentru a absorbi mirosurile care emană din interior. Puteți chiar lăsa piesa afară, într-o zonă umbrită, într-o zi caldă și uscată, pentru a ameliora o miros neplăcut și pentru a vă face mobila ca nouă.

10. Îndepărtați petele dure

În ciuda eforturilor, uneori inevitabilul se întâmplă și frumosul mobilier din lemn se pătează. Indiferent de ce tip de pată aveți, asigurați-vă că o curățați cât mai repede posibil - cu cât stă mai mult timp, cu atât va fi mai greu de îndepărtat.

Pentru cercurile albe de la paharele umede, aplicați o pastă din cantități egale de pastă de dinți albă și bicarbonat de sodiu. Frecați-o pe pată până când dispare. Apoi, ștergeți mobila și lustruiți cu o cârpă uscată.
Pentru petele întunecate de la deteriorarea apei, încercați să ștergeți ușor pata cu o cârpă înmuiată în oțet.
Pentru urme de creion, aplicați maioneză peste zonă. Lăsați-o să stea câteva minute înainte de a curăța cu o cârpă umedă și de a șterge cu o cârpă uscată.
A avea grijă adecvată de mobilierul din lemn nu este greu și nu consumă atât de mult timp, iar recompensa pentru efortul tău va fi o casă plină cu mobilier frumos din lemn, care arată și se simte la fel de bine ca în ziua în care l-ai primit - acum și peste mulți ani ce vor veni.


Pentru mobilă din lemn masiv si nu numai, în designuri variate și culori ce pot fi ușor integrate, vezi promoția noastră valabilă până la data de 31 Mai: Lichidare Stoc 40% Reducere


Spor la treabă, dragilor!


P.S. Sursă articol: http://blog.rismedia.com/2016/10-tips-for-taking-care-of-wood-furniture/

Comentarii