Tot ce trebuie să știi despre cea mai iubită băutură din lume: cafeaua!

Cafeaua este o băutură preparată din boabe de cafea prăjite. De culoare închisă, amară și ușor acidă, cafeaua are un efect stimulativ asupra oamenilor, în primul rând datorită conținutului său de cofeină. Este cea mai populară băutură caldă din lume.

Semințele fructelor plantei Cafea sunt separate pentru a produce boabe de cafea verde neprăjite. Boabele sunt prăjite și apoi măcinate în particule fine care sunt de obicei înmuiate în apă fierbinte înainte de a fi filtrate, producând o ceașcă de cafea. De obicei se servește fierbinte, deși cafeaua rece sau cu gheață este obișnuită. Cafeaua poate fi preparată și prezentată într-o varietate de moduri (de exemplu, espresso , presă franceză , caffè latte sau cafea conservă deja preparată ). Zahărul, înlocuitorii de zahăr, laptele și smântâna sunt adesea folosite pentru a masca gustul amar sau pentru a spori aroma.

Deși cafeaua este acum o marfă globală, are o istorie lungă legată strâns de tradițiile alimentare din jurul Mării Roșii. Cea mai timpurie dovadă credibilă a consumului de cafea sub formă de băutură modernă apare în Yemenul modern, de la mijlocul secolului al XV-lea, în sanctuarele sufi, unde semințele de cafea au fost pentru prima dată prăjite și preparate într-un mod similar cu metodele actuale. Yemeniții au procurat boabele de cafea din Țările Etiopiene prin intermediul intermediarilor de coastă somalezi și au început cultivarea. Până în secolul al XVI-lea, băutura ajunsese în restul Orientului Mijlociu și în Africa de Nord, răspândindu-se mai târziu în Europa. În secolul al XX-lea, cafeaua a devenit o marfă globală, creând diferiteculturi de cafea din întreaga lume.

Cele două tipuri de boabe de cafea cultivate cel mai frecvent sunt C. arabica și C. robusta .  Plantele de cafea sunt cultivate în peste 70 de țări , în primul rând în regiunile ecuatoriale din America, Asia de Sud-Est, subcontinentul indian și Africa. Începând cu 2018 , Brazilia a fost principalul producător de boabe de cafea, producând 35% din totalul mondial. Cafeaua verde, neprăjită, este comercializată ca marfă agricolă.

Cuvântul cafea a intrat în limba engleză în 1582 prin koffie olandez , împrumutat din turcul otoman kahve ( قهوه ), împrumutat la rândul său din arabul qahwah ( قَهْوَة ). 

Termenii cafetieră și pauză de cafea au apărut în 1705 și, respectiv, 1952.

Există mai multe povești anecdotice despre origine, cărora le lipsesc dovezile. Într-o legendă repetată în mod obișnuit, Kaldi , un căprar etiopian din secolul al IX-lea, a observat pentru prima dată planta de cafea după ce și-a văzut turma plină de energie mestecând planta.  Această legendă nu apare în sursele arabe înainte de 1671, indicând că povestea este probabil falsă. O altă legendă atribuie descoperirea cafelei unui șeic Omar. Omar, înfometat după ce a fost exilat din Mocha, a găsit fructe de pădure. După ce a încercat să le mestece și să le prăjească, Omar le-a fiert, ceea ce a dat un lichid care l-a revitalizat și susținut.

Odată preparată, cafeaua poate fi servită într-o varietate de moduri. Cafeaua preparată prin picurare, percolată sau presată în presa franceză/cafetière poate fi servită albă cu un produs lactat, cum ar fi lapte sau smântână, sau înlocuitor de lactate, sau neagră fără astfel de adaos. Poate fi îndulcit cu zahăr sau îndulcitor artificial. Când este servită rece, se numește cafea cu gheață.



Cafeaua pe bază de espresso are o varietate de prezentări posibile. În forma sa cea mai de bază, un espresso este servit singur sub formă de shot sau scurt negru, sau cu apă fierbinte adăugată, când este cunoscut sub numele de Caffè Americano. O cafea neagră lungă se face prin turnarea unui espresso dublu într-o porție egală de apă, reținând crema, spre deosebire de Caffè Americano. Laptele este adăugat în diferite forme unui espresso: laptele aburit face o caffè latte, părți egale de lapte aburit și spumă de lapte fac un cappuccino, iar o cupă de lapte spumat fierbinte deasupra creează un caffè macchiato. Un alb plat este preparat prin adăugarea de lapte fierbinte aburit (microspumă) la două shot-uri de espresso. Are mai puțin lapte decât un latte, dar ambele sunt soiuri de cafea la care laptele poate fi adăugat în așa fel încât să creeze un model de suprafață decorativ. Astfel de efecte sunt cunoscute sub numele de latte art. 



Cafeaua se servește frecvent înghețată. Opțiunile populare includ Frappés , Iced latte sau cafea mai tare preparată cu gheață. 

Cafeaua poate fi, de asemenea, încorporată cu alcool pentru a produce o varietate de băuturi: este combinată cu whisky în cafeaua irlandeză și formează baza lichiorurilor de cafea alcoolice precum Kahlúa și Tia Maria . Unele beri artizanale au cafea sau extracte de cafea adăugate la bere, deși berile porter și stout pot avea un gust asemănător cafelei numai datorită cerealelor prăjite.

Cafeaua este adesea consumată alături de (sau în loc de) micul dejun de mulți acasă sau când iau masa la mesele sau la cantine. Este adesea servit la sfârșitul unei mese oficiale, în mod normal cu un desert, și uneori cu o mentă după cină, mai ales atunci când este consumat la un restaurant sau la o cină.

Pe Chilipirul zilei vei găsi o varietate de produse cu care să prepari cafea sau in care să servești cafeaua preferată!


Poftă bună, dragilor!


P.S. Sursă articol: Wikipedia

Comentarii