Tot ce trebuie să știi despre luna Octombrie

Înainte de orice, sper că ești bine și că această lună te găsește cu bucurii în suflet. Dacă inima începe să-ți cânte când te gândești la istoria lumii, ești o fire curioasă care nu lasă nimic să-i scape sau pur și simplu vrei să-ți îmbunătățești cultura generală. Dacă așa stau lucrurile, atunci n-ai voie să ratezi acest articol.

 

Din punct de vedere astrologic, luna octombrie începe cu soarele în dreptul Balanței și se încheie cu semnul în direcția Scorpionului. Iar din perspectivă astronomică, luna octombrie debutează cu soarele în constelația Fecioarei și se sfârșește cu soarele în direcția constelației Balanței.  Să nu uităm și de faptul că Mercur își încheie mersul retrograd, astfel zodiile din luna octombrie vor primi influența lui puternică.

 

Semnificația numelui de  octombrie” provine din latinescul octo însemnând a opta lună în calendarul roman. În Grecia pentru luna octombrie se mai folosea denumirea de Pyanopsion. Iar în țara noastră această lună mai poartă și numele de Brumărel.

 

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna octombrie: Orizontul se întunecă. Culesul viilor începe. Apar în București 15 ziare cotidiane noi, având fiecare câte treizeci de redactori și cinzeci de corespondenți. Opinia publică le face o strălucită primire. Totodată și poeți de seamă cum ar fi Vasile Alecsandri și Alexandru Macedonski au compus opere cu trimitere la luna octombrie: Brumărelul” respectiv Noaptea de octombrie.

 

Te întrebi care au fost cele mai importante evenimente din luna octombrie de-a lungul

istoriei? Stai fără grijă, vei află imediat.

 

Data celor mai semnificative evenimente din luna octombrie până în anul

2022

 

  • 1 octombrie 1987: În municipiul Cluj-Napoca a fost dată în folosință prima linie de

tramvai.

  • 7 octombrie 1883: A fost finalizată construcția Castelului Peleș
  • 8 octombrie 2009: Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din

România, primește Premiul Nobel pentru Literatură.

  • 9 octombrie 2006: Compania Google preia platforma Youtube.
  • 10 octombrie 1914: A murit la Sinaia Regele Carol I al României, după 48 de ani de domnie.
  • 11 octombrie 1593: Mihai Viteazul intră în București și urcă pe tronul Țării

Românești, după acceptarea sa de către Poarta Otomană.

  • 12 octombrie 1872: Decret imperial privind înființarea Universității din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăți: filosofie și litere, matematică și științele naturii, drept și medicină
  • 13 octombrie 1860: A fost realizată prima fotografie aeriană din lume, dintr-un balon cu aer cald aflat la înălțimea de 1200 de picioare (366 de metri) deasupra orașului Boston
  • 13 octombrie 1998: Regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, pentru filmul Terminus Paradis
  • 14 octombrie 1802: În Țara Românească a avut loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Și Bucureștiul a fost grav afectat, aici prăbușindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței și multe alte construcții.
  • 15 octombrie 1922: La Alba Iulia a avut loc încoronarea lui Ferdinand Victor

Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al tuturor românilor

- Ferdinand I.

  • 21 octombrie 1879: Thomas Alva Edison a demonstrat cu succes obținerea primului bec electric durabil și practic din punct de vedere comercial, la laboratorul lui din Menlo Park, New Jersey.
  • 22 octombrie 1932: A treia Conferință balcanică de la București, la care participă Albania, Grecia, Iugoslavia, România și Turcia. Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.
  • 24 octombrie 1857: Este înființată echipa Sheffield F.C., primul club de fotbal din

lume. Echipă care în prezent (2022) se află în etalonul secund al fotbalului englez.

  • 26 octombrie 1860: A fost inaugurată, în prezența lui Alexandru Ioan Cuza (1859-

1866), Universitatea din Iași, cu patru facultăți: Drept, Filosofie, Științe și Teologie.

  • 27 octombrie 1938: Este inaugurată, la Târgu Jiu, "Coloana fără sfârșit", celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși.
  • 28 octombrie 1869: Dimitri Mendeleev a elaborat Tabelul periodic al elementelor.
  • 31 octombrie 1892: Arthur Conan Doyle publică volumul de povestiri "Aventurile lui

Sherlock Holmes".

  • 31 octombrie 1918: Se constituie Consiliul Național Român Central, ulterior numit și Marele Sfat al Națiunii Române, ca organ suprem ce reprezenta voința și interesele tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

Sper că ai aflat lucruri noi și ți-a fost utilă informația 😊!

 

Îți doresc pentru luna octombrie succese la fel de memorabile, multă inspirație și ai grijă de

tine!

 

Sursa: Wikipedia

Comentarii