Cum au apărut simbolurile de Crăciun?

Suntem la trei colinde distanță de Crăciun, poate cea mai așteptată sărbătoare la nivel mondial. Fapt pentru care am decis să aflu mai multe despre proveniența anumitor simboluri care ne fac iarna sclipitoare. În rândurile următoare vreau să împart cu tine tot ce am aflat.

 

Bradul de Crăciun

Vom începe direct cu primul element care ne vine în minte atunci când ne gândim la Crăciun. A început să fie atât de familiar, încât putem spune cu ușurință că e de când lumea și pământuliar dacă ai alege această variantă, n-ai fi departe de adevăr.

Bradul de Crăciun are un rol esențial în multe mitologii, iar prima oară când a primit semnificații magice a fost chiar în vremea romanilor. Aceștia își decorau casele cu crengi  de conifere, rolul acestora era să simbolizeze: viața, natura și venirea verii. Acest obicei a reușit să reziste milenii întregi, urmând ca în secolul XVI să fie decorat primul brad de Crăciun, chiar în Germania.

 

Renii lui Moș Crăciun

Prima asociere a renilor cu Moș Crăciun a fost în anul 1821 în poezia Old Santacalus with Much Delight” Versurile incipiente fiind:

Old Santeclaus with much delight

His reindeer drives this forsty night,

(Bătârnul Moș Crăciun cu mare încântare

Cu al său ren, conduce această noapte geroasă)

După cum se poate observa, era vorba doar despre un singur ren. Însă acest lucru nu a durat prea mult, doi ani mai târziu apare o altă poezia ”O vizită de Sf Nicolae” unde s-a dezvoltat ideea că Moșu' are 8 reni.

 

Renul Rudolf

Fără îndoială cel mai cunoscut dintre renii Moșului. Acesta a luat naștere printr-o întâmplare destul de amuzantă.

În anul 1939 un angajat de la un lanț comercial din S.U.A care făcea descrieri pentru produse, a primit sarcina să scrie o poveste de Crăciun pentru copii. Neavând multă inspirație, a început să se uite pe geam. Unde nu a reușit să vadă prea multe, doar o curte plină de ceață. Și-a pus întrebarea ce l-ar putea ajuta pe Moș Crăciun să vadă mai bine. Iar răspunsul a venit imediat, un ren cu un nas roșu care să-i lumineze calea.

Prima persoană care a citit povestea, a fost fetița lui. Care a savurat fiecare detaliu despre acest ren. Și în cele din urmă, renul cu nas roșu a primit numele de Rudolf.

 

Mă bucur că ai citit articolul până la final, sper că ai aflat ceva nou despre Crăciun. Ai grijă de tine!

Comentarii

M
Marinel Dorin
22 dec. 2023
CRACIUN BINECUVANTAT VA DORIM SI UN AN NOU MAI BUN .....
s
seserman l
22 dec. 2023
CRACIUN BINECUVANTAT.