Povestim pe-ndelete despre decorațiunile de Crăciun

  1. Beteala:
  2. Globurile:
  3. Pomii de Crăciun:
  4. Luminițele de Crăciun:
  5. Decorațiunile diversificate:

Istoria decorațiunilor de Crăciun

O facem în fiecare an -- punem bradul, decoram casa cu luminițe și scoatem textilele de Crăciun.

Unul dintre cele mai plăcute aspecte ale sezonului implică decorarea casei tale cu un copac, cantități abundente de lumini, beteală și un sortiment de reni.

Dar, în afară de bling, poate că o adevărată apreciere a decorațiunilor de Crăciun este posibilă doar atunci când analizăm motivele ciudate și minunate pentru care au evoluat în ceea ce sunt astăzi.

Beteala:

Beteala a apărut în Germania la începutul anilor 1600, dar era departe de beteala de plastic strălucitoare pe care o folosim astăzi - pe atunci era argint mărunțit. Argint adevărat.

Producătorii de beteală ai zilelor trecute ciocaneau argintul până când acesta era subțire, apoi îl tăiau fâșii. Nimeni nu pare să fi înregistrat numele persoanei inteligente care a inventat beteala, dar a fost atât de populară, încât mașinile au început să producă cât mai multă pentru a ține pasul cu cererea.

În cele din urmă, oamenii și-au dat seama că fumul de la lumânările de Crăciun a făcut ca beteala să se înnegrească, așa că versiunile ulterioare au fost făcute cu cositor și plumb. Acea versiune s-a dovedit a fi prea grea pentru un brad de Crăciun, așa că britanicii au preluat și au venit cu beteala strălucitoare argintie deschisă de care ne bucurăm astăzi.

Globurile:

Încă o dată, germanii au făcut un pas în departamentul de invenții pentru decorațiuni. Globurile au fost inventate pentru prima dată în Lauscha, de către un localnic Hans Greiner, care le-a fabricat pentru prima dată la sfârșitul anilor 1840. Primele globuri au fost din sticlă în formă de fructe și nuci, transformându-se în cele din urmă într-o formă mai sferică.

S-a spus că regina Victoria a Marii Britanii era destul de atrasă de tradiția globurilor și le-a adus din Germania în Europa la mijlocul și sfârșitul anilor 1800.

Retailerul american F.W. Woolworth și-a făcut avere prin importul de globuri în țară în 1880. Până în 1890, se spunea că vindea în valoare de 25 de milioane de dolari pe an.

La început, globurile erau doar pentru oamenii bogați, deoarece erau lucrate manual și din sticlă. Dar nu a trecut mult până când a fost făcută o versiune din plastic, permițând o producție mai ieftină și accesibilitate pentru toată lumea.

În Marea Britanie, regina Victoria a declarat că este ghinion să vă păstrați decorațiunile de Crăciun după a 12-a zi de Crăciun, pe 5 ianuarie. Mulți oameni continuă această tradiție - și este o modalitate ingenioasă de a forța membrii familiei să înceapă să împacheteze decorațiuni și să le pună deoparte pentru anul viitor.

Pomii de Crăciun:

Bradul verde a fost folosit inițial de către păgâni și creștini pentru a sărbători iarna. Păgânii foloseau ramuri de brad pentru a-și împodobi casele în timpul solstițiului de iarnă, deoarece se spunea că îi face să se gândească că primăvara este aproape.

Romanii foloseau brazi pentru a-și împodobi templele la festivalul Saturnaliilor, iar creștinii au început să folosească bradul ca semn al vieții veșnice cu Dumnezeu.

Nimeni nu pare să știe exact când au fost folosiți brazii pentru prima dată ca brazi de Crăciun, dar ideea agreată general este că a început acum aproximativ 1000 de ani în Europa de Nord. Mulți brazi de Crăciun timpurii par să fi fost agățați cu capul în jos de tavan folosind lanțuri (atârnați de candelabre sau cârlige de iluminat).

În unele părți ale Europei de Nord, alți pomi de Crăciun includeau plante de cireș sau păducel. Erau replantate în ghivece în speranța că vor înflori în perioada Crăciunului. Pentru cei care nu-și puteau permite o plantă, un înlocuitor era o piramidă din lemn, care apoi era împodobită pentru a arăta ca un copac cu hârtie, mere și lumânări. Versiunea modernă este bradul artificial.

Citește aici care sunt avantajele de a avea un brad artificial: O, brad frumos!

Luminițele de Crăciun:

În epoca victoriană, copacul ar fi fost decorat cu lumânări pentru a reprezenta stelele. În multe părți ale Europei, lumânările sunt încă folosite pentru a împodobi pomul de Crăciun.

Companiile americane de asigurări din SUA au încercat să adopte o lege, astfel încât lumânările să fie interzise să fie folosite pe pomi de Crăciun din cauza numeroaselor incendii pe care le-au provocat. 

Ulterior, în 1882, Edward Johnson, asociatul lui Thomas Edison (inventatorului becului) a aprins electric un brad de Crăciun pentru prima dată. Copacul era în salonul din locuința sa din New York, situată în prima secțiune a acelui oraș ce urma să fie cablată la electricitate. Afișajul a creat destulă agitație și a fost înregistrat de un reporter în vizită pe nume Croffut în Detroit Post and Tribune:     

În 1895, un american, Ralph Morris a creat alte versiuni de luminițe electrice de Crăciun, care sunt similare cu cele utilizate astăzi.

Decorațiunile diversificate:

De-a lungul anilor, variațiile plastice de reni, stele, fructe, fluturi, păsări și bărbați de turtă dulce au evoluat; de la tipurile de plastic ieftine la sticlă mai scumpă. Ceea ce duce la dezbaterea dacă o stea sau un înger are „dreptul” de a înfrumuseța vârful copacului.

Un alt decor popular pentru casă au fost ramurile de ilfin. Cu fructele lor roșii strălucitoare, au făcut un contrast dulce cu vâscul alb. Cele două elemente au fost țesute împreună pentru a face Ramuri Sfinte, pentru a fi atârnate de ușa din față.

circa 1890:  Holly berries and mistletoe.  Leighton Brothers  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Orice vizitator ar fi îmbrățișat sub creangă în semn de bunăvoință. Cât despre „sărutul sub vâsc', tradiția își are originea în Marea Britanie, unde obiceiul inițial era ca o boabă să fie culesă din crenguța de vâsc înainte ca persoana să poată fi sărutată. Apoi, când toate boabele ar fi dispărut, nu trebuia să mai fie săruturi.

short-coated gray puppy smelling hanging flower

Pe Chilipirul-zilei.ro găsești o gamă foarte variată de decorațiuni de Crăciun: globuri, figurine, instalații, brazi artificiali, beteală, coronițe, fețe de masă, covorașe și multe altele.

Mergi la categorie aici: Decorațiuni de Crăciun

Spor la decorat și Sărbători frumoase vă dorim!

Comentarii